Adevărul e că e foarte bine să lucrez de acasă și îmi dau seama că sunt foarte mulți oameni care mă invidează, foarte multe persoane îmi zic asta 🙂

În acest sfârșit de săptămână am avut o discuție cu o mătușă, care îmi zicea că noi programatorii suntem predispuși la a fi mai puțin sociabili și că avem dendința să ne izolăm mai repede. Nu e prima dată când îmi zice lumea din jur asta și mai ales în contexul muncii de acasă. Inspirată de Carmen Grigore care a scris despre asta pe blogul ei aici, am decis să îmi pun gândurile în ordine și să împărtășesc experiența mea. În urma acestei discuții și cu gândul la alte discuții pe care le-am purtat cu prieteni sau alte persoane apropiate, am început să analizez puțin ceea ce fac eu acum, ce am făcut în trecut și cum m-a afectat munca de acasă, stând în fața calculatorului ăntre 8 și  … 12 ore pe zi, aproape zilnic … da uneori și la sfârșit de săptămână.

Cum am început să lucrez de acasă?

Am început să lucrez de acasă acum 2 ani și jumătate, după ce am fost recomandată de o persoană cu care am lucrat mai mult timp pentru un proiect web. A fost o decizie pe care am luat-o destul de greu, după 2-3 luni de analizat toate situațiile posibile, despicat firul în 4, nopți nedormite discuții nesfârșite cu mai multe persoane.

La început a fost un entuziasm foarte mare și de asemenea o frică de nou, de schimbare, de necunoscut. Am amenajat una dintre camere ca și birou, mi-am făcut tema, asta era recomandat, să ai un spațiu care e destinat doar muncii. Am avut grijă să îmi planific strict orele de muncă, atât de strict încât erau ore întregi în care nu mă mișcam din fața calculatorului. Uitam de mine cât stau conectată. Probabil datorită fricilor, că nu muncesc suficient, că nu sunt aici când îmi scrie cineva etc.

După 4-5 luni am început să merg la un coworking space, pentru a mai avea înteracțiune cu oameni care activează în aceleași domenii. Mai ieșeam la diferite întâlniri legate de IT.

Sportul și alimenția era deja în rutina mea zilnică, am păstrat aceste obiceiuri.

Perioada de izolare

La un moment dat am încetat să merg la coworking space, datorită unor probleme personale am încetat să mai ies din casă atât de des.

Adevărul e că e foarte ușor să te izolezi când lucrezi de acasă și e foarte ușor să te ascunzi în spatele monitorului cu pretextul că ai de lucru, să te scufunzi în muncă ca să eviți problemele pe care le întâlnești.

A urmat o perioadă de câteva luni în care încet-încet m-am izolat, nu am mai ieșit cu prietenii, nu am mai fost la evenimente sau coworking space și nu am mai fost nici la sala. Nu îmi mai păsa de ceea ce mănânc sau cum arăt. Mă mutam de la birou pe canapea, sau pe pat în dormitor cu calculatorul în brațe.

Cumva îmi vine destul de greu să vorbesc de aceast perioadă, poate voi reveni cu o altă postare despre asta mai târziu.

Au trecut aceste luni și am reluat sala, acesta era motivul principal care mă făcea să ies din casă, mi-am reamintit ce mult îmi placea. Pot zice că sala m-a scos din acea stare de izolare.

Oricum ideea de a lucra de acasă vine cu avantaje și dezavantaje. Clar m-a schimbat foarte mult și m-a făzut să conștientizez cât e de important să fac ceea ce simt, să fiu disciplinată, să am grijă de mine, pentru că nu este altcineva care să aibă grijă de mine. Nu am un coleg care să îmi zică haide la o pauză, hai să bem o cafea! Sau pe cineva care să mă întrebe ce mai fac? Mi-am reparat mașina? Poate pare banal, dar aceste mici discuții pe care le ai de obicei în cadrul unui colectiv este parte din firea omului. Omul are nevoie de viață socială!

Un alt lucru pe care l-am observat la mine sunt stările de anxietate care sunt mult mai dese, de cele mai multe ori nici măcar nu îmi dau seama care este cauza lor. Aștept, respir și trec. Nu mai ies la fel de mult în oraș, ba chiar am mai puțini prieteni și de cele mai multe ori prefer să stau acasă în loc să ies.

Uneori mă simt singură și da pot să mă simt singură și intre oameni. Mai rar se întâmplă să am atacuri de panică, de câteva săptămâni m-am apucat de plâns în mijlocul unui magazin Lidl plin de oameni. Am plâns în hohote dintr-o prostie.

Invăț din toate situațiile, învăț cum să le fac față și sunt sigură că o să fie din ce în ce mai bine. Nu pot controla aceste emoții dar pot controla cum reacționez, pot învăța cum să fac față.

Munca de acasă m-a ajutat să mă cunosc din ce în ce mai bine. Să îm dau seama cât e de import e să am grijă de mine, de corpul, mintea și sufletul meu.

Vreau să împărtășesc cu voi ceea ce fac așa încât să am conștient grijă de mine, să am grijă să nu mă izolez. Aceastea sunt lucruri pe care le fac conștient fie că am chef fie că nu, sunt dăți în care chiar cumva mă oblig să le fac.

Ce fac ca să nu o iau razna?

 • În fiecare dimineață merg la sală, e  plăcerea mea, e acel lucru din zi pe care mi-l dedic mie, sala împreună cu alegerile alimentare care mă ajută să îmi îndeplinesc țelurile. La sala uneori încerc să mai vobesc cu oamenii alteori îmi pun căștile și sunt eu cu mine.
 • Ies la o plimbare după masa de prânz sau seara. Ies până la piață, schimb 2-3 vorbe cu domnele din piață sau de la magazin.
 • Vorbesc zilnic în video call cu sora mea și mama. Îmi face foarte bine să știu că sunt bine.
 • Am un loc dedicat muncii, un birou amenajat corespunzător
 • O dată pe săptămână ies la amiază în oraș cu un prieten sau singură.
 • Uneori mai ies și lucrez din cafenea.
 • O dată pe săptămână am o pauza de cafea virtuală cu colegii mei de muncă.
 • Când simt nevoia să iau o pauză, fac câteva mișcări de stretching, meditez.
 • Particip la diferite cursuri, evenimente, întâlniri. Am făcut cursuri de public speaking și comunicare, am facut parte din grupuri de mastermind de dezvoltare personală, cursul de tehinician nutriționist, am cunoscut o mulțime de oameni frumoși și interesanți
 • Am o pisică
 • Am mereu flori pe birou, îmi bucură sufletul
 • Mă trezesc mereu să schimb câte ceva prin birou, mut câte ceva din când în când.
 • Din când în când învăț să fac ceva nou, am învățat să croșetez cu un ac, să fac origami, învăț limba spaniolă.
 • Scriu, citesc, construiesc FitnessBox.ro mă ajută să ies din rutina zilnică de muncă, îmi dă șansa să cunosc oameni noi, să vorbesc cu oameni care au aceleași pasiuni ca și mine.

Asta funcționează la mine și mi se potrivește, fiecare suntem diferiți și avem nevoi diferite. Recunosc că nu am mereu zile în care sunt disciplinată și mai am zile când mă izolez. În această perioadă am avut multe provocări și m-au ajutat să cresc, am început să citesc mai mult, să fiu mai creativă să învăț să am grijă de mine.

Voi v-ați confruntat cu izolarea sau evitați activitățile de socializare ca rezultat al muncii de acasă? Ce sfaturi aveți pentru mine?

E un articol lung, un articol diferit de ceea ce ați citit pe FitnessBox, e o bucată din mine 🙂 e un lucre ce a contribuit la temelia acestui proiect.

Alina

Cu drag,

Alina

Uită-te în jur, observă și fă ceea ce te face fericit!

origami și pisica Joy
flori